Het vegatieve zenuwstelsel

Het vegatieve zenuwstelsel bestaat uit twee delen die een tegengestelde werking hebben:
1. Het sympathische zenuwstelsel is het activerende deel, dat zorgt voor een vecht/vlucht gedrag bij gevaar Sympathische activiteit correspondeert met inademen en staat voor stimulatie, paraatheid en versnelling.
2. Het parasymphatische zenuwstelsel is het ontspannende deel van het zenuwstelsel. Parasympathische activiteit gaat samen met uitademen en zorgt voor kalmering, rust en vertraging.

Gezondheid betekent dat er een balans is tussen sympathische en parasympathische activiteiten. Het is de staat van het lichaam waarbij het zenuwstelsel en de verschillende ritmes optimaal met elkaar resoneren. Kenmerken hiervan zijn helder denken, alertheid en een gevoel van welzijn. Bij stress wordt het zenuwstelsel overactief hierdoor kunnen zowel ademhaling als baroflex, hart en craniosacraal hun natuurlijke ritme verliezen. Met als gevolg angst, depressie en verminderde immuunfuncties.Over het algemeen bestrijden we dit met pillen, drank, drugs of tranquilizers, waardoor het probleem alleen nog maar groter wordt.